Intellectueel eigendomsrecht, Kunstrecht (Art Law)
Advocaat binnen de sectie Kunstrecht en Intellectueel eigendomsrecht. Auke is betrokken geweest bij verschillende spraakmakende zaken op het gebied van kunst. Adviseert en procedeert over onder meer de teruggave van roofkunst, de bescherming van cultureel erfgoed, intellectuele eigendom, authenticiteit en contractuele geschillen. Daarnaast organiseert hij als bestuurslid van de Museum Van Loon-100 Commissie evenementen rondom de collectie van het museum.
Auke studeerde in 2017 civielrechtelijk af aan de Universiteit Leiden. Gespecialiseerd op het terrein van het intellectuele eigendomsrecht, onder meer met een scriptie over ‘Het persoonlijkheidsrecht van de architect’, waarvoor hij een eervolle vermelding ontving tijdens het symposium van de International Association for the Protection of Intellectual Property in Nederland (2018). Volgde in 2016 een semester aan de Queen Mary University London (intellectueel eigendomsrecht en kunstgeschiedenis) en liep gedurende zijn studie stage bij verschillende intellectueel eigendomsrechtpraktijken.
Restitutie roofkunst
Intellectueel eigendomsrecht
Goederenrecht
Bescherming cultuurgoederen (Erfgoedwet)
Bergh Stoop & Sanders (2018 – heden)
Grotius Summer School on Cultural Objects, Human Rights and International Law (2019)
Universiteit van Leiden (2011 – 2017)
Queen Mary University, Londen (2016)
Bestuurslid Van Loon 100-Comité – Museum Van Loon te Amsterdam
Lid van de Vereniging voor Intellectuele Eigendom (AIPPI)
Lid Young Stedelijk Amsterdam
Lid Vereniging Kunst Cultuur Recht (VKCR)
Tekenen, lezen en hardlopen
Auke heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten het rechtsgebied Intellectueel Eigendom geregistreerd. Deze registratie verplicht hem elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit geregistreerde rechtsgebied.
Intellectueel eigendomsrecht, Commerciële contracten, Kunstrecht (Art Law)
Op de Dag van de Persvrijheid heeft Villamedia een belangrijk artikel gepubliceerd van onderzoeksjournalist Stella Braam. In het artikel deelt Braam haar reactie op het klachtenrapport van 30 april jl., dat zij ontving van directeur-generaal van de AIVD, Erik Akerboom, naar aanleiding van haar klacht.
Het is alleen mogelijk een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd als er in de arbeidsovereenkomst een (extra) motivering staat in dit verband. In die motivering moeten de zwaarwegende bedrijfsbelangen staan die de werkgever heeft om 'deze specifieke werknemer' aan 'dit specifieke concurrentiebeding' te binden. Een algemene, bedrijfsbrede motivering volstaat dus niet.
Vorige week oordeelde het Benelux Court of Justice dat de merkaanvraag voor VAN WONDEREN STROOPWAFELS te kwader trouw en dus nietig is. Eerder, in 2022 wees het Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) de vordering tot nietigverklaring nog geheel af.